Президентът на ФК Чавдар: Без Общината футбол в Бяла Слатина не може да има
Автор: Administrator   
Вторник, 30 Декември 2014г. 13:24ч.Президентът на ФК „Чавдар 1957″ (Бяла Слатина) Пламен Димитров, познат още като Пачо Данъчния, даде откровено интервю пред www.bsl24.bg.

В него той отговори на най-задаваните въпроси за футбола в Бяла Слатина.- Г-н Димитров, каква година година изпращате лично вие и ФК Чавдар 1957?
– Изпращаме изключително тежка година, в която трудностите нямаха край, но в крайна сметка завършихме сезона с минимални задължения.

- Кои бяха най-трудните моменти през отиващата си година?
– Най-трудният момент беше наводнението, което сполетя Община Бяла Слатина и не пропусна и нашия клуб. Все още не можем да се справим с щетите, които водата ни нанесе на терена и на базата.

– През лятото клубът получи покана от Областния Зонален съвет на БФС за директно участие в по-горната група – Северозападна „В“. Защо отказахте?
– След като получихме поканата и направихме груби сметки, оказа се, че нямаме финансова обезпеченост за участие в Северозападната „В“ група и отклонихме поканата. Както казах в отговора на поканата, не бяхме в състояние да осигурим необходимия бюджет, който да гарантира създаването на конкурентноспособен отбор на другите в групата. Там обаче е мястото на клуба, с оглед на традициите и целите на Чавдар.

Проблемите са много. Всичко опира основно до финансите

– Само финансови ли са проблемите в клуба?
– Проблемите са много. Всичко опира основно до финансите. Базата е в окаяно състояние, а теренът прилича на картофена нива. Няма условия за провеждане на нормален учебно-тренировъчен процес, поради факта, че теренът почти през целия полусезон беше под вода и вместо  тревна настилка, имаше само кал и локви.

– Закрепихте ли положението с финансовите средства на ФК Чавдар 1957 поне до края на сезона през 2015 г.? Постоянно има слухове, че отборът ще бъде закрит. Ще има ли футбол в града и до кога?
– Благодарение на кмета на Община Бяла Слатина инж. Иво Цветков и някои бизнесмени беше предотвратен  фалитът. Силно се надявам през новата 2015 г. клубът да се изправи на крака и да нямаме тези трудности, които ги имахме през тази година. Все още съм оптимист.

Средната възраст в мъжкия тим е 22-23 години

– Тук е мястото да попитаме кой дава и кой не дава пари за футболния отбор на Бяла Слатина? До колко помага бизнесът в града, доколко помага Общината?
– 2/3 от издръжката на клуба се осигурява от Общината, а останалите пари – от бизнеса и феновете. Годината беше изключително неблагоприятна за бизнеса в града, но да се надяваме, че всичко ще се нормализира и особено земеделските производители няма да останат безучастни към издръжката на клуба. До края на месеца ще бъде изготвен отчет, който ще предоставя на Вашата медия, на който ще се види кой с какво е помогнал и за какво са похарчени парите. При нас винаги е имало отчетност след всеки полусезон и за напред ще бъде така.

- Чисто спортно-технически, с какъв арсенал разполага мъжкият тим на Чавдар 1957?
– Изключително млади и талантливи момчета, почти всички юноши на клуба, изцяло местни футболисти. Искам да подчертая, че средната възраст в мъжкия тим е 22-23 години и смятам, че това е правилното налагане на младите покрай няколко опитни.

- През миналата година тимът беше първи на зимната пауза, а сега е шести. Каква е причината?
– Шести с равни точки с четвъртия и петия отбор. Причината е, че в нашия отбор се направи тотално подмладяване, отборът беше напуснат от много опитни състезатели, които предпочетоха да играят в други тимове, които са с доста добро финансово състояние. Но не забравяйте, че има и втори дял на сезона, който ще бъде по-успешен.

- А защо толкова малко хора идват на стадиона?
– Видно е, че имаме отстъпление на фенове, но никой не може да бъде отведен на сила, а и ние не разполагаме с достатъчно кренвирши и лютеница. 2014 година пуснахме вход свободен, за да увеличим посещаемостта, но и това не доведе до повече зрители. Явно в града не искат да гледат местни момчета, а наемници, които идват да си вземат паричките и изобщо не ги интересува клубът.

- Какво е състоянието в ДЮШ?  Доволни ли сте от представянето на талантите ни през изминалата година?
– Не съм доволен. Имаме доста талантливи деца, с които трябва много работа. С оглед на тежките програми през есента, все пак гостувахме на всички водещи областни отбори и по-леката ни програма пролетта очаквам доста по-добро класиране на всички гарнитури.

Видно е, че имаме отстъпление на фенове, но никой не може да бъде отведен на сила, а и ние не разполагаме с достатъчно кренвирши и лютеница

- С какво разполагате като материална база? Какво е състоянието на сградата на стадиона и съблекалните? Има те ли топки, екипи, конуси, потници?
– Сградата не е в добро състояние, нуждае се от ремонт. Да се надяваме, че Община Бяла Слатина ще отдели средства през 2015 г. и ще се погрижи както за сградата, така и за терена, и за съблекалните. През 2014 г. бяха закупени и топки и тренировъчни екипи, потници, официалните екипи за сега нямат нужда от подмяна.

- Защо изявен футболен специалист като Борислав Борисов – Боката няма работа във ФК Чавдар 1957?
–  За да се намалят разходите за възнаграждения на треньорите се наложи да бъдат намалени и треньорите в школата. Никой не отрича треньорските качества на Боката, но ситуацията го наложи. Борислав Борисов води девойките до 14 г. и дори спечели четиристранния турнир в Монтана, така че той е част от ФК Чавдар 1957, Бяла Слатина.

- Поздравяваме Ви за това, че направихте отбор заедно с Управителния съвет на ФК Чавдар 1957, поздравяваме Ви обаче и за това, че имахте куража и смелостта да станете част от самия отбор, обувайки бутоните. Как се роди тази идея? Вие може би сте единственият играещ президент в цяла България. Според нас това помага за популяризиране на спорта и още веднъж да видят младите, че няма граници, когато човек желае нещо.
– До колкото знам и колегата от Ботев Криводол е играещ президент, така че не съм единственият. Любовта ми към футбола е огромна и започнах тренировки преди началото на миналия сезон с представителния тим. На една контрола в Кнежа тогавашният старши-треньор Светлин Савчев – Еди ми гласува доверие, отбелязах гол и така се роди идеята. Надявам се да популяризираме футболната игра, младите хора да остават в града, да не прибягват към наркотиците и алкохола, а да се отдават на учението и спорта.

– Чува се, че ще се кандидатирате за кмет. Това вярно ли е?
–  Честно казано не очаквах този въпрос. Срещат ме хора по улиците и ме призовават да се кандидатирам, но по-скоро не смятам, че е сериозно, защото съм прекалено млад за такова нещо.

– Какво да очакват феновете на Чавдар през 2015 г.?
–  Нека 2015 г. бъде съпътсвана с много победи и успехи, за да бъдат зарадвани изстрадалите феновете на Чавдар.

- Има ли някакви цели пред клуба или най-важното в момента е той да съществува?
– Най-важното в момента е да бъде запазен клубът жив и след стабилизирането му ще дойдат високите цели и успехите.

- Като стана въпрос за политика, до колко е зависимо съществуването на футболния клуб от предстоящите кметски избори през лятото на 2015 г.?
– Не се интересувам от политика. Само да подчертая, че без Общината футбол в Бяла Слатина не може да има.

Share
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови