Шефът на "Чавдар 1957": Изпращаме труден, но успешен сезон
Автор: Administrator   
Петък, 20 Юни 2014г. 17:14ч.

Председателят на ФК "Чавдар 1957" (Бяла Слатина) Пламен Димитров даде интервю за нашия сайт, в което направи равносметка на първия сезон от съществуването на фенския тим.- Какъв сезон изпраща новосформираният ФК "Чавдар 1957"?
- Изпращаме един много труден сезон, но смятам, че като цяло сезонът беше успешен. Нека да не забравяме, че се сблъскахме с нещо ново, но се представихме на прилично ниво.


- Много хора очакваха отборът да бие наред и в плейофите, както в редовния сезон. Защо не се получи?
- Не се получи най-вече поради факта, че трудно се събирахме, особено за гостуванията, които бяха в работни и учебни дни в сряда. Влияние оказа и младостта в отбора. Ако не ни бяха напуснали няколко от опитните момчета през зимната пауза, щеше да е друго. Искам обаче да кажа, че мъжкият отбор може и да е лицето на футболния клуб, но от самото начало на клуба, ние решихме, че ще залагаме много на детско-юношеската школа. Горд съм от постигнатото от отборите ни в ДЮШ. За първи път от 7 години имаме призово място при юношите и то на цели 2 формации – 3-то място на подготвителната група, водена от Ники Николов-Финката и 2-ро място на юношите младша възраст, водени от Косто Андонов-Шопа. Децата и старшата възраст пък завършиха на 4-то място. За първи път Бяла Слатина има девически футболен отбор. Момичетата, селектирани от Борислав Борисов-Боката, взеха участие в няколко турнира, в които се представиха отлично.- Кой момент през сезона беше най-трудният за тима?
- Всеки един ден от сезона беше труден. След като поехме управлението на клуба, започнахме от нулата. Нямаше екипировка, топки, не заварихме почти нищо от стария клуб.

- Футболният клуб за първи път от много време залагаше на юноши. Последният мач за сезона срещу Зверино от първия играч до последния на терена бяха юноши на клуба, което е похвално. Доволен ли сте от представянето на младите?
- Още при създаването на клуба обещахме да залагаме предимно на наши и млади футболисти и мисля, че обещанието беше спазено. В последния мач дадохме почивка на опитните играчи, които бяха изиграли за по-малко от месец по 9 мача. Чувстваше умора в тях и заложихме почти изцяло на юношески състав. Независимо от загубата момчетата се раздадоха и изразявам специални благодарности към всички юноши, които взеха участие в срещата.

- Хората казват, че ако не сте "просили" пари от врата на врата, клубът е бил обречен. Така ли е и помагаха ли спонсорите? Кажете колко трудно се финансира отбор, дори и в "А" областна?
- От врата на врата не точно, но от телефон на телефон – да. Спонсорите помагаха и от тях не мога да се оплача. Дори искам да изразя благодарността си към хората, които помогнаха да има футбол в Бяла Слатина. Скоро ще ви дадем да публикувате пълен списък с това кой от спонсорите какво е дал и за какво е изразходвано. Иначе трудно се издържа отбор дори и в областната група, но да не забравяме, че всичко беше купено ново, като започнем екипировка, топки, мрежи за вратите, освежаване на материалната база и т.н.

- Година след като основахте наново футболния клуб, какво ще отговорите на въпросите: Имаше ли смисъл всичко това? Заслужаваше ли си?
- Случвало ми се е да се питам и аз през сезона дали има смисъл, но като свърши сезона и имах време да осмисля нещата - категорично да. Даже онзи ден в с. Бутан на турнира, на който подготвителната ни зае 2-ро място /загубихме финала от Козлодуй след изпълнение на дузпи/ отборите на Селановци, Краводер и Криводол скандираха името на „Чавдар“ по време на срещата и ми стана толкова приятно. Само заради това нещо си заслужава. Когато лятото тръгнахме да правим нов клуб, нов отбор, идеята беше да покажем на всички, че без инициативност от наша страна, имам предвид на феновете, защото знаете, че този нов клуб е рожба на болните фенове на ФК „Чавдар“ като мен, като Николай Цановски, Иван Найденов, Цецо Николов, деятелите Борислав Борисов-Боката, Весо Николов-Домакина, футболът в града сигурно щеше да чака „по-добри времена” или някой „чичко-паричко”, които може и да не дойдат и така клубът да потъне в забвение. Защото именно по тоя път беше тръгнал футбола в Бяла Слатина.

- Много хора искаха още тази година отборът да се качи група по-нагоре. Нека от вас да се чуе защо няма как "Чавдар 1957" да играе във "В" група още тази есен?
- Клубът е нов, само на 1 годинка. Може би ще изиграем още една оздравителна година в областната група преди да скочим в дълбокото, но не сме подготвени още напълно за „В” група. Изискват се на първо място, двойно повече финанси, с които на този етап не разполагаме. Знаете, че съдийските такси, охраната на домакинските срещи и превоза за гостуванията са най-сериозното перо разходи, които натоварват бюджета. Още през месец януари разисквахме с колегите в Управителния съвет какви средства ще са необходими и след консултации с някои от спомосъществувателите ни, стигнахме до извода, че без да имаме подсигурен бюджет за цялата спортно-състезателна 2014-2015 година, няма смисъл да започваме във „В” Северозападна АФГ с реалния риск да не завършим първенството. Освен това организационно не сме укрепнали достатъчно, а и да не забравяме – материалната база. Крайно време е да се направи нещо по този въпрос от Община Бяла Слатина, ние също ще помагаме с каквото можем, защото излиза, че във Врачанска област само ние изоставаме с материалната база – всички останали общини са кандидатствали и са спечелили проекти за модернизация на стадионите си, в това число Община Враца, Община Козлодуй, Община Хайредин, община Роман, община Борован, а знаете че в Мездра и Криводол вече направиха супер бази. Само ние изоставаме в това отношение, а Бяла Слатина е вторият по големина град в областта и традиционно футболът е на почит и е редно да се обърне внимание на този така болезнен въпрос.

- Ще има ли много промени в отбора през лятото?
- Промени ще има, но не мога да решавам еднолично. Скоро ще има управителен съвет и ще разгледаме доста въпроси.

- А ще го има ли отборът?
- Задължително.

- Треньорски промени, както в мъжкия тим, така и при юношите предвиждат ли се?
- Обмисляме нещата, ако има такива, то те ще бъдат козметични.

- Трябва ли да са оптимисти феновете на "Чавдар 1957"?
- Направете анкета и феновете да отговорят на този въпрос.

Share
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови